Chia pochodzi z Ameryki Południowej, obecnie hodowana jest głównie w Meksyku i Gwatemali.
Nasiona tej rośliny używane są w produkcji pysznych puddingów, koktajli, surowych deserów.To świetny dodatek do surówek, wykorzystuje się je nawet w produktach piekarskich chleb Chia z Piekarnii Szymonek)
Nasiona stanowią źródło kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6 jak również wielu witamin i minerałów jak na przykład witamin E, B1, B3, wapń, fosfor, magnez, żelaz posiadają również sporą dawkę białka.
Nasiona Chia po zalaniu wodą, sokiem czy mlekiem podwajają swoją objętość i podobnie jak ziarno lnu nabierają śliskiej, glutowatej osłonki.
Jednym z najpopularniejszych przepisów na wykorzystanie w nasion w deserach jest mleczny pudding. Do jego przygotowania warto wykorzystać dowolne ulubione mleko roślinne, bardzo dobrze smakuje z mleczkiem kokosowym.
Nasiona Chia dostępne są w sklepiach: