NOWOŚĆ!!! Miody Antoja - smaki z różnych krańców świata 19,99 zł

Fuzja polskiego miodu z owocami śródziemnomorskimi czy bliskowschodnimi przyprawami zapewnia niepowtarzalne walory smakowe...

Miody Antoja to nowość, która pojawiła się na półce w jednym z naszych sklepów. W Centrum Handlowym Szymonek znajdą Państwo kilka rodzajów miodów Antoja.
Zapraszamy do lektury – bo warto wiedzieć

Miód wielokwiatowy i jagody goji
Jagoda Goji (Lycium barbarum) jest odmianą czerwonej jagody, która rośnie na krzewie na terenie Chin, Tybetu oraz Mongolii. Jest to owoc, który dzięki swoim właściwościom zdrowotnym niewątpliwie przoduje nad innymi, dostarczając organizmowi cennych substancji odżywczych. Jagody te zawierają 3 razy więcej żelaza niż szpinak i 50 razy więcej witaminy C niż owoc pomarańczy, a zawarty w goji beta-sitosterol obniża poziom cholesterolu. Goji zawiera aminokwasy oraz 21 pierwiastków śladowych – między innymi cynk, żelazo, wapń, german (posiada działanie antyrakowe), selen, fosfor. W jej skład wchodzą także takie witaminy jak B1,B2, B6 oraz witamina E.

Miód kremowany i cynamon
Połączenie cynamonu (Cinnamomum verum) z miodem pomaga w redukcji poziomu cholesterolu. Badania wykazały, że zaledwie 1/2 łyżeczki cynamonu dziennie mogą obniżać poziom złego cholesterolu LDL.  Cynamon przyspiesza także przemianę materii, poprawia proces trawienia, reguluje pracę nerek, oczyszczając przy tym organizm i pomagając w pozbyciu się zbędnych kilogramów.

Miód kremowany i wanilia
Obok szafranu i kardamonu, wanilia (Vanilla) jest najdroższą przyprawą na świecie. Na bazie wanilii produkowane są preparaty wzmacniające organizmy osób wyczerpanych, rozstrojonych nerwowo czy znajdujących się w stanach depresyjnych. Wanilię stosuje się w przypadku gorączki, reumatyzmu i dla wzmocnienia serca.

Miód kremowany i malina
Maliny (Rubus idaeus) są środkiem przeciwgorączkowym i napotnym, ponieważ kwas salicylowy w nich zawarty pobudza gruczoły potowe, a malinowe olejki eteryczne rozgrzewają. Działają przeciwzapalnie, ściągająco i przeciwbakteryjnie. Zawierają kwasy organiczne, pektyny, oraz wiele witamin (m.in. C, E, B1, B2, B6) i substancji mineralnych takich jak potas, żelazo, magnez, wapń.

Miód kremowany i truskawka
Truskawki (Fragaria) wyśmienicie smakują, pęknie pachną i wyglądają. Na dodatek mają mnóstwo właściwościach odżywczych. Zawierają dużo witaminy C (więcej od cytryny czy grejpfruta). Ponadto zawierają witaminy z grupy B, w tym witaminę B1 i B2 oraz witaminę PP, która m.in. utrzymuje skórę w dobrej kondycji, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie nerwów i przewodu pokarmowego.

Miód kremowany i wiórki kokosowe
Kokos (Cocos nucifera) to orzech, którego miąższ jest bogaty w błonnik, potas, magnez i fosfor, a także w kwas foliowy. Jednak największą wartość zdrowotną przypisuje się zawartym w kokosie nasyconym kwasom tłuszczowym. Dlatego spożywanie tego owocu poleca się osobom cierpiącym na otyłość, ponieważ dieta ogata w kokos nie powoduje skoku poziomu „złego” cholesterolu ani odkładania się tłuszczu w tkankach. Związki zawarte w orzechu kokosowym działają ponadto jak naturalne antybiotyki, pomagają zwalczać bakterie, regulują pracę układu pokarmowego, odżywiają skórę oraz wspomagają funkcjonowanie mózgu.

Miód wielokwiatowy i chilli
Papryczki chilli bardzo korzystnie wpływają na serce, obniżają poziom cholesterolu, przeciwdziałają tworzeniu się zakrzepów we krwi. Przy przeziębieniach chili wspomaga oczyszczanie dróg oddechowych, a w tropikach – zapobiega zatruciom pokarmowym. Kapsaicyna, którą można znaleźć w papryce chilli, jest odpowiedzialna za utrzymanie organizmu w dobrej kondycji; może też zabić komórki raka trzustki bez szkody dla zdrowych komórek.

Miód kremowany i żurawina
Łacińska nazwa żurawiny – Vaccinium (szczepionka) sugeruje jej właściwości prozdrowotne. Od wieków jest stosowana w medycynie naturalnej do leczenia chorób nerek i pęcherza moczowego. Żurawina pomaga walczyć z wieloma chorobami i jest bogata w antyoksydanty. Dlatego właściwości przeciwutleniające tego owocu porównywane są do działania czerwonego wina.

Miód wielokwiatowy i orzechy
Orzechy są bogatym źródłem prozdrowotnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Orzechy są najlepszym źródłem witaminy E, która działa jak ochraniacz nerwów i poprawiający odporność przeciwutleniacz. Miody Antoja zawierają orzechy nerkowca, orzechy włoskie, orzechy laskowe i orzechy brazylijskie. Nerkowce zawierają dużo białka (18%), magnezu, fosforu, cynku i żelaza (pod względem zawartości tych pierwiastków wygrywają z wszystkimi orzechami). Orzechy włoskie wyróżniają się rekordową zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych – już 3 orzechy włoskie pokrywają dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3. Są też bogatym źródłem witaminy B6. Dzięki wysokiej zawartości kwasu foliowego orzechy włoskie polecane są kobietom w ciąży. Orzechy laskowe zawierają dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, w większości jednonienasyconych. Udowodniono, że kwasy tłuszczowe jednonienasycone obniżają poziom "złego" cholesterolu, a podnoszą frakcję HDL – spożywanie orzechów laskowych i wytłaczanego z nich oleju jest więc zalecane w profilaktyce miażdżycy. Orzechy te są również bogate w witaminę E (15 mg/100 g – 100% dziennego zapotrzebowania) i kwas foliowy niezbędny dla prawidłowego rozwoju płodu. Orzechy brazylijskie posiadają wysokie stężenie selenu, czyli silnego przeciwutleniacza chroniącego przed powstawaniem komórek rakowych.

Źródło: https://antoja.eu/pl/nasze-miody/


powrót